We wtorek, 30 października odbyły się w naszej szkole kolejne już warsztaty w ramach realizacji projektu „Niepodległa łączy – 100 wydarzeń na Stulecie Niepodległości”, tym razem … od kuchni. Tradycje i dziedzictwo kulinarne regionu Warmii i Mazur zostały przekazane w ciekawy i przystępny sposób przez pana Michała Denesiuka młodym amatorom gotowania zaproszonym do udziału w wydarzeniu. Byli nimi uczniowie klasy ósmej oraz trzeciej gimnazjalnej Gimnazjum nr 1, a także przedstawiciele naszej szkoły, którzy jako starsi koledzy prezentowali umiejętności nabyte podczas nauki w naszej placówce. Uczestnicy przygotowali pod okiem prowadzącego tradycyjne dania, charakterystyczne w przeszłości dla naszego regionu, a do których i obecnie coraz częściej się powraca. Były to plince z pomoćką, podpłomyki gryczane czy pappardelle z gryczanych naleśników. Inspiracje mazurskie zostały połączone z nowoczesnością, bowiem dania tradycyjne wykonano w nowych aranżacjach i z zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Mogliśmy więc posmakować podpłomyków z kozim serem i marynowaną szalotką, gulaszu z królika z kurkami czy smażonych gęsich serc, panierowanych w płatkach owsianych. Całość warsztatów została „okraszona” przez pana Denesiuka ciekawostkami kulinarnymi i interesującą prelekcją, popartą pokazem multimedialnym. Uczestnicy poznali smaki kuchni mazurskiej, dowiedzieli się co nieco, w jaki sposób następowały „kuchenne rewolucje” w przeciągu stu lat Niepodległej, a przy tym zapoznali się z naszą ofertą edukacyjną w kierunku gastronomicznym. Warsztaty przebiegły w smakowitej atmosferze, kończąc się konsumpcją przygotowanych potraw.
Red. EWS