16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Święto ma przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną i przypominać opinii publicznej o problemach żywnościowych, z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze.
16 października nie jest datą przypadkową – obchody przypadają bowiem w rocznicę utworzenia w 1945 roku FAO czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem, które są problemami niezwykle istotnymi, ponieważ wciąż dwa miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia.
Według badań CBOS w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca znajdujemy się na piątym miejscu w Unii Europejskiej ze względu na wyrzucanie żywności.
Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Eksperci wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka jest rzeczywista skala tego problemu.
Wyrzucanie jedzenia jest zachowaniem, do którego niechętnie się przyznajemy. Jednak zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy trudno utrzymać świeżość produktów przez długi czas, a urlopy i wyjazdy utrudniają planowanie zakupów oraz liczby przygotowywanych posiłków, każdemu zdarza się wyrzucić zepsuty owoc lub przeterminowany jogurt.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności w skali ogólnoświatowej jest jednym z celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych, a my jako społeczność szkolna przyłączamy się do akcji.
W tym dniu apelujemy do Was wszystkich, - Nie marnujcie jedzenia!
16 października nie jest datą przypadkową – obchody przypadają bowiem w rocznicę utworzenia w 1945 roku FAO czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem, które są problemami niezwykle istotnymi, ponieważ wciąż dwa miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia.
Według badań CBOS w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca znajdujemy się na piątym miejscu w Unii Europejskiej ze względu na wyrzucanie żywności.
Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Eksperci wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka jest rzeczywista skala tego problemu.
Wyrzucanie jedzenia jest zachowaniem, do którego niechętnie się przyznajemy. Jednak zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy trudno utrzymać świeżość produktów przez długi czas, a urlopy i wyjazdy utrudniają planowanie zakupów oraz liczby przygotowywanych posiłków, każdemu zdarza się wyrzucić zepsuty owoc lub przeterminowany jogurt.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności w skali ogólnoświatowej jest jednym z celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych, a my jako społeczność szkolna przyłączamy się do akcji.
W tym dniu apelujemy do Was wszystkich, - Nie marnujcie jedzenia!
Red.: Iwona Pierzchała
Foto: Mirosława Oporek-Miedzińska
Foto: Mirosława Oporek-Miedzińska