Zaraz po prezentacji zaproszeni goście mogli na własne oczy zobaczyć w jaki sposób, krok po kroku, powstają dania z ryb i owoców morza. Uczniowie z nauczycielami przygotowali tradycyjne, regionalne dania włoskie z regionu Umbrii, chorwackie z Dalmacji czy polskie z Warmii i Mazur, które poznali i nauczyli się sporządzać w ramach projektu. Można było spróbować m.in. umbryjskiej pasty stringozzi ze szparagami, kwiatami dyni i anchois, chorwackiego gulaszu z ośmiornicy z fasolą, czy gulaszu z ryb słodkowodnych i morskich z borowikami i miętą. Do degustacji przygotowano także zimne zakąski tj. chleb z sardynkami z wyspy Vis (Chorwacja), włoską Panzanelle (sałatkę z czerstwego chleba z pomidorami, krewetkami i pesto z rukoli), czy mazurskiego Wędzonego pstrąga z twarożkiem kozim, palonymi ziemniakami, cukinią sous vide i z ziarnami czarnuszki/ziemia z oleju dyniowego/oliwa chili. Można też było spróbować przygotowanych przy gościu flambirowanych muli, czy karmazyna z czarnym makaronem.
Była to też okazja, by porozmawiać z kucharzami, poznać nowe smaki i podzielić się z innymi swoimi doznaniami smakowymi. Dużym zainteresowaniem cieszyła się książka kucharska, która powstała w trakcie projektu, zawierająca przepisy wykorzystywane podczas warsztatów, oraz międzynarodowy słownik kucharski.
Foto. M. Oporek-Miedzińska