W dniach 4-14 kwietnia nauczyciele i uczniowie z naszej szkoły przebywali w Chorwacji w ramach realizacji projektu Erasmus + „Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions”.
W słonecznym Splicie, wraz z zespołem włoskim i chorwackim, uczestniczyliśmy w warsztatach gotowania oraz obsługi gości,które odbywały się w szkole biorącej udział w projekcie. Była to niecodzienna okazja, by spróbować swoich kulinarnych umiejętności podczas przygotowywania dań z owoców Morza Adriatyckiego, takich jak: sardela, mątwa, kałamarnica, ośmiornica, czy nawet rekin (!) pod czujnym okiem szefów kuchni z Chorwacji. Przyszli kucharze jak i nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z Polski i Włoch mogli po raz pierwszy doświadczyć specyficznych dla tego regionu technik, takich jak otwieranie małż, czy wydobywanie tuszu z mątwy. Mogliśmy również brać udział w przygotowywaniu i realizacji serwisu specjalnego, gdzie gośćmi byli zarówno nauczyciele, jak i uczniowie.
Gospodarze warsztatów przygotowali dla nas wiele atrakcyjnych wydarzeń poprzez które mogliśmy poznać kulturę i tradycje Dalmacji a poprzez lekcje języka chorwackiego i naukę piosenki "Ribari" można było poczuć się, choć przez chwilę, „góralem znad morza”.
W słonecznym Splicie, wraz z zespołem włoskim i chorwackim, uczestniczyliśmy w warsztatach gotowania oraz obsługi gości,które odbywały się w szkole biorącej udział w projekcie. Była to niecodzienna okazja, by spróbować swoich kulinarnych umiejętności podczas przygotowywania dań z owoców Morza Adriatyckiego, takich jak: sardela, mątwa, kałamarnica, ośmiornica, czy nawet rekin (!) pod czujnym okiem szefów kuchni z Chorwacji. Przyszli kucharze jak i nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z Polski i Włoch mogli po raz pierwszy doświadczyć specyficznych dla tego regionu technik, takich jak otwieranie małż, czy wydobywanie tuszu z mątwy. Mogliśmy również brać udział w przygotowywaniu i realizacji serwisu specjalnego, gdzie gośćmi byli zarówno nauczyciele, jak i uczniowie.
Gospodarze warsztatów przygotowali dla nas wiele atrakcyjnych wydarzeń poprzez które mogliśmy poznać kulturę i tradycje Dalmacji a poprzez lekcje języka chorwackiego i naukę piosenki "Ribari" można było poczuć się, choć przez chwilę, „góralem znad morza”.
Red. i foto: Paweł Lutrzykowski