BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

2018-01-14 10:53:15 (ost. akt: 2018-01-14 19:25:44)

12 stycznia 2018 r. odbyły się (już po raz ósmy) w naszej szkole eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności organizowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Głównym celem olimpiady jest podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej młodego pokolenia, rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia. Każdy przecież wie, że racjonalne żywienie jest jednym z podstawowych czynników determinujących stan naszego zdrowia, pomyślność oraz aktywność zawodową.
Tegoroczna edycja olimpiady cieszyła się dużym zainteresowaniem i uznaniem - uczestniczyło w niej bowiem 43 uczniów i 22 nauczycieli z 22 szkół województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i mazowieckiego.
Tematyką wiodącą były owoce i warzywa oraz ich przetwórstwo i rola w żywieniu. Uczestnicy mieli do rozwiązania test pisemny składający się z 80 pytań. Najlepiej poradziła sobie z nim uczennica II Liceum Ogólnokształcącego z Dodatkowym Nauczaniem Języka Białoruskiego z Hajnówki. Gratulujemy.
Od wszystkich uczestników i opiekunów biorących udział w olimpiadzie padło pod adresem gospodarzy wiele ciepłych słów uznania i zachwytu związanych z jej przebiegiem i organizacją. Dzięki zaangażowaniu nauczycieli i pracowników obsługi, a w szczególności uczniów I klasy technicznej w zawodzie technik hotelarstwa eliminacje okręgowe przebiegły zgodnie z harmonogramem, bez zakłóceń, w miłej i ciepłej atmosferze.


Sekretarz OWoŻiŻ Aldona Kleszczewska