W dniach od 4.10 – 14.10.2017 w naszej szkole przebywali uczestnicy projektu Erasmus+ „Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia –flavour of regions” ze szkół partnerskich z włoskiego Spoleto i chorwackiego Splitu. Od czwartku 5 października do piątku 13 października prowadzone były różnorodne działania projektowe. Uczniowie i nauczyciele z naszej placówki oraz szkół z Włoch i Chorwacji w międzynarodowych grupach przygotowywali tradycyjne polskie oraz regionalne potrawy z ryb, mięczaków i skorupiaków z polskich jezior i rzek.
Warsztaty prowadzili nauczyciele naszej szkoły p. A. Durska, p. M. Gajownik i p. M. Denesiuk. Nasi nauczyciele zgromadzili wiele ciekawych receptur opartych na tradycji i wykorzystujących nowoczesne techniki kulinarne m.in. kuchnię molekularną.
Wykorzystano regionalne mazurskie produkty: ryby, raki, mięczaki, grzyby, kasze. Program działań projektowych wzbogacono zapraszając gościnie szefa kuchni Hotelu Natura Mazur w Warchałach Michała Pezda , panią Elżbietę Łapińską rodowitą Mazurkę, prezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej. Udostępnili oni receptury własne i poprowadzili warsztaty w wybranych dniach. Uczestnicy projektu odbyli dodatkowo warsztaty w Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz w gospodarstwie agroturystycznym "Tusinek".
Uczniowie i nauczyciele z trzech partnerskich szkół wykonywali potrawy, dekorowali i serwowali je według własnego pomysłu. Dzięki warsztatom poznano nowe smaki, surowce i techniki kulinarne, wymieniono cenną wiedzę i doświadczenie co pomogło w tworzeniu wirtualnej książki kucharskiej zawierającej receptury na potrawy z ryb i owoców morza regionów Warmii, Mazur, Umbrii i Dalmacji. Był to czas ciężkiej i twórczej pracy, rozwijającej uczniów i nauczycieli zawodowo i kulturowo.
Oprócz warsztatów w szkole uczniowie odwiedzili Pomorską Akademię Kulinarną gdzie mieli możliwość wspólnego przygotowywania potraw z ryb regionu Pomorza z szefami kuchni oraz odbyli warsztaty z przygotowywania podpłomyków z wędzoną rybą w Zajeździe „Tusinek” pod okiem tamtejszych specjalistów.
Oprócz wyzwań kulinarnych uczestnicy projektu brali udział w zajęciach językowych, spotkaniach dydaktycznych nauczycieli i zajęciach kulturowych, w ramach których odwiedzili Gdańsk i Warszawę.
Ponadto organizatorzy polskiej części projektu postarali się o to aby czas spędzony u nas był niezapomniany. Przede wszystkim, zadbaliśmy o kondycję i zdrowie uczestników projektu. Na hali sportowej odbyły się międzynarodowe mecze piłki siatkowej, nożnej i koszykówki. Wygranymi byli wszyscy uczestnicy projektu Erasmus +, bo jak głosi stara ludowa mądrość „w zdrowym ciele zdrowy duch”.
Dziesięć dni projektu to czas ciężkiej pracy, zdobywania nowych umiejętności i wiedzy, poznawania nowych miejsc, ale także czas wspólnej zabawy, integracji i nawiązywania nowych, międzynarodowych przyjaźni.
Drugi etap projektu już za nami , ale to jeszcze nie koniec ponieważ czeka na nas Chorwacja, ryby i owoce morza Adriatyku i dalmatyńskie smakołyki.
Warsztaty prowadzili nauczyciele naszej szkoły p. A. Durska, p. M. Gajownik i p. M. Denesiuk. Nasi nauczyciele zgromadzili wiele ciekawych receptur opartych na tradycji i wykorzystujących nowoczesne techniki kulinarne m.in. kuchnię molekularną.
Wykorzystano regionalne mazurskie produkty: ryby, raki, mięczaki, grzyby, kasze. Program działań projektowych wzbogacono zapraszając gościnie szefa kuchni Hotelu Natura Mazur w Warchałach Michała Pezda , panią Elżbietę Łapińską rodowitą Mazurkę, prezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej. Udostępnili oni receptury własne i poprowadzili warsztaty w wybranych dniach. Uczestnicy projektu odbyli dodatkowo warsztaty w Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz w gospodarstwie agroturystycznym "Tusinek".
Uczniowie i nauczyciele z trzech partnerskich szkół wykonywali potrawy, dekorowali i serwowali je według własnego pomysłu. Dzięki warsztatom poznano nowe smaki, surowce i techniki kulinarne, wymieniono cenną wiedzę i doświadczenie co pomogło w tworzeniu wirtualnej książki kucharskiej zawierającej receptury na potrawy z ryb i owoców morza regionów Warmii, Mazur, Umbrii i Dalmacji. Był to czas ciężkiej i twórczej pracy, rozwijającej uczniów i nauczycieli zawodowo i kulturowo.
Oprócz warsztatów w szkole uczniowie odwiedzili Pomorską Akademię Kulinarną gdzie mieli możliwość wspólnego przygotowywania potraw z ryb regionu Pomorza z szefami kuchni oraz odbyli warsztaty z przygotowywania podpłomyków z wędzoną rybą w Zajeździe „Tusinek” pod okiem tamtejszych specjalistów.
Oprócz wyzwań kulinarnych uczestnicy projektu brali udział w zajęciach językowych, spotkaniach dydaktycznych nauczycieli i zajęciach kulturowych, w ramach których odwiedzili Gdańsk i Warszawę.
Ponadto organizatorzy polskiej części projektu postarali się o to aby czas spędzony u nas był niezapomniany. Przede wszystkim, zadbaliśmy o kondycję i zdrowie uczestników projektu. Na hali sportowej odbyły się międzynarodowe mecze piłki siatkowej, nożnej i koszykówki. Wygranymi byli wszyscy uczestnicy projektu Erasmus +, bo jak głosi stara ludowa mądrość „w zdrowym ciele zdrowy duch”.
Dziesięć dni projektu to czas ciężkiej pracy, zdobywania nowych umiejętności i wiedzy, poznawania nowych miejsc, ale także czas wspólnej zabawy, integracji i nawiązywania nowych, międzynarodowych przyjaźni.
Drugi etap projektu już za nami , ale to jeszcze nie koniec ponieważ czeka na nas Chorwacja, ryby i owoce morza Adriatyku i dalmatyńskie smakołyki.
red.: Agata Durska i Monika Gajownik