BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Zaczynamy warsztaty w ramach projektu Erasmus + "Warmia - Masuria, Umbria, Dalmatia – flavours of regions" 4.10-14.10.2017r.

2017-10-30 10:42:28 (ost. akt: 2017-10-30 10:46:43)

Uczestnicy projektu Erasmus + "Warmia - Masuria, Umbria, Dalmatia – flavours of regions" ponownie spotkali się w dniu 4.10.2017r. tym razem w naszym kraju, w Szczytnie. Grupy z Polski, Włoch, Chorwacji kontynuowały zadania rozpoczęte w kwietniu 2017 r. w Spoleto. Projekt obejmował warsztaty kulinarne, językowe i kulturowe, w czasie których znacznie poszerzyliśmy swoje umiejętności teoretyczne i praktyczne związane z rybami, owocami morza oraz nawiązaliśmy nowe kontakty, przyjaźnie. Pełni entuzjazmu i energii przystąpiliśmy do interesujących zadań. Zapał do podejmowania nowych wyzwań był już widoczny na pierwszych zajęciach warsztatowych. Uczniowie i nauczyciele podzieleni na trzy grupy przygotowywali mazurskie ryby w nowoczesnej i tradycyjnej odsłonie: mus z sandacza, kaszanka z białych ryb słodkowodnych i zrazy z rybnej masy mielonej w sosie grzybowym z niepaloną kaszą gryczaną. Należy wspomnieć, iż sposób podania potraw był niekonwencjonalny i inspirujący. Uczniowie błyskawicznie nawiązali właściwe relacje i doskonale współpracowali w międzynarodowych grupach. Dzień roboczy zakończył się wielkim sukcesem.
Mimo wszystko to jeszcze nie był koniec zaplanowanych przyjemności, gdyż gospodarze projektu przygotowali miłą, słodką niespodziankę, czyli tort symbolizujący współpracę krajów reprezentowanych przez trzy szkoły. Ponadto uczestnicy projektu z zapałem poznawali podstawowe zwroty i wyrażenia z naszego ojczystego języka.
Sympatyczny dzień zakończył się pierwszorzędną zabawą taneczną, która przypomniała wszystkim miłe chwile i wcześniej nawiązane przyjaźnie.

red. : Zespół red.
foto.: Mirosława Oporek - Miedzińska