BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Warmia-Masuria,Umbria,Dalmatia–flavour of regions.Spoleto,Włochy

W ramach realizacji projektu Erasmus + Warmia-Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions w dniach 19-29.04.2017 uczniowie z drugich klas kształcących się w zawodach kelner i technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami uczestniczyli w warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowywania tradycyjnych i regionalnych potraw z ryb i owoców morza kuchni włoskiej i umbryjskiej we Włoszech w Spoleto w Państwowym Zespole Szkół Hotelarskich, Gastronomicznych i Turystycznych - Alberghiero.
W projekcie biorą udział również uczniowie i nauczyciele ze szkoły gastronomicznej ze Splitu ( Chorwacja). Wspólnie pod okiem nauczycieli włoskich uczestnicy projektu wykonywali regionalne - umbryjskie potrawy z owoców morza: (ośmiornice, kalmary, mątwy, mule) oraz ryb morza śródziemnego (m.in tuńczyk, miecznik, makrela ) Warsztaty były doskonałym sposobem poznania nowych produktów, technik kulinarnych i smaków.
Uczniowie uczestniczyli również w szkoleniach językowych na których doskonalili zawodowy język angielski w zakresie przygotowania potraw z ryb i owoców morza oraz podstawy języka włoskiego. Poznali również kulturę i historię Włoch.
W czasie pobytu uczestnicy projektu zwiedzili jedną z najbardziej znanych przetwórni ryb i owoców morza Circeo Pesca w Perugii, produkującej półprodukty, które po obróbce termicznej są gotowe do spożycia .
Nauczyciele uczestniczyli w spotkaniach, na których poznali metodologię i system szkolenia zawodowego we Włoszech, w celu opracowania efektywnego systemu kształcenia zawodowego.
W ostatnim dniu szkoleń wszyscy otrzymali certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w działaniach projektowych.
Po za nauką uczestnicy projektu mieli też możliwość zwiedzenia największych atrakcji turystycznych regionu Umbrii, m.in. Asyżu, Orvieto, Perugii a w drodze powrotnej Watykanu. Wszyscy uczestnicy są pod wrażeniem urokliwego, słonecznego Spoleto i górzystych krajobrazów Umbrii.
Kolejne spotkanie uczniów i nauczycieli ze szkół w Splicie, Spoleto i Szczytnie odbędzie się w naszej szkole już w październiku. Będzie to okazja do poznania nowych smaków, tym razem naszej małej ojczyzny - Mazur.
Realizacja projektu rozwinie umiejętności zawodowe oraz pozwoli nawiązać międzynarodowe przyjaźnie, które są wartością dodaną.