Dnia 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego „Gotowanie w ciemno”. Do rywalizacji stanęło 6 zespołów dwuosobowych. Ich zadaniem było sporządzenie dania głównego na podstawie surowców znalezionych w skrzynkach przypisanych do stanowiska.
Konkurs oceniany był przez jury degustacyjne w składzie:
• Jerzy Czapla, Centrum Szkolenia Barmanów, Eurotoques,
• Mariusz Kuś, Restauracja Czym Chata Bogata w Ostródzie,
• Axella Brzezińska, Restauracja Sushi Tutaj w Szczytnie,
• Dorota Bartoszewska, Karczma Leśniczanka w Wielbarku,
• Aashish Shestha, Restauracja Sphinx w Szczytnie,
• Milena Bastek, Sklep Bastek AGD,
• Michał Denesiuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,
• Urszula Krauze, kierownik kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,
oraz jury techniczne:
• Jerzy Czapla Centrum Szkolenia Barmanów, Eurotoques
• Michał Denesiuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
• Mariusz Kuś Restauracja Czym Chata Bogata w Ostródzie,
Jury pod przewodnictwem Jerzego Czapli nie miało łatwego zadania. Młodzież zaskoczyła pomysłowością i kreatywnością. Dania zostały przygotowane z całkowitą starannością i troską o detale. Były wyszukane i zachwyciły każde, nawet wybredne podniebienie. Suma punktów decydowała o zwycięstwie. Pierwsze miejsce w konkursie zdobyli Mariusz Lisicki i Mateusz Kornowski z klasy II TŻiUG

Drugie miejsce wywalczyła drużyna w składzie Aleksandra Żywiec z klasy V TOT i Jeremi Bubrowiecki z klasy I TŻiUG.

Trzecie miejsce zajęły Emilia Zielińska i Patrycja Kostiuk z klasy IV TŻiUG.

Wielkie gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu.
Konkurs oceniany był przez jury degustacyjne w składzie:
• Jerzy Czapla, Centrum Szkolenia Barmanów, Eurotoques,
• Mariusz Kuś, Restauracja Czym Chata Bogata w Ostródzie,
• Axella Brzezińska, Restauracja Sushi Tutaj w Szczytnie,
• Dorota Bartoszewska, Karczma Leśniczanka w Wielbarku,
• Aashish Shestha, Restauracja Sphinx w Szczytnie,
• Milena Bastek, Sklep Bastek AGD,
• Michał Denesiuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,
• Urszula Krauze, kierownik kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,
oraz jury techniczne:
• Jerzy Czapla Centrum Szkolenia Barmanów, Eurotoques
• Michał Denesiuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
• Mariusz Kuś Restauracja Czym Chata Bogata w Ostródzie,
Jury pod przewodnictwem Jerzego Czapli nie miało łatwego zadania. Młodzież zaskoczyła pomysłowością i kreatywnością. Dania zostały przygotowane z całkowitą starannością i troską o detale. Były wyszukane i zachwyciły każde, nawet wybredne podniebienie. Suma punktów decydowała o zwycięstwie. Pierwsze miejsce w konkursie zdobyli Mariusz Lisicki i Mateusz Kornowski z klasy II TŻiUG

Drugie miejsce wywalczyła drużyna w składzie Aleksandra Żywiec z klasy V TOT i Jeremi Bubrowiecki z klasy I TŻiUG.

Trzecie miejsce zajęły Emilia Zielińska i Patrycja Kostiuk z klasy IV TŻiUG.

Wielkie gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu.