Dnia 13 grudnia 2023r o godz. 12:00 w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Białymstoku odbył się etap okręgowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, której hasło przewodnie brzmi: „SUKCES W HOTELARSTWIE TO TEŻ ODKRYWANIE POTRZEB GOŚCIA BIZNESOWEGO” .
W etapie okręgowym nasza szkoła reprezentowana była przez dwie uczestniczki z klasy V TH: Wiktorię Biruk i Aleksandrę Żarnoch,
które 25.10.2023 r wygrały etap szkolny olimpiady.
W całej Polsce Olimpiada została przeprowadzona w 11 okręgach.
Nasze zawodniczki startowały w Okręgu nr 10 – w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 Białystok , w którym to okręgu stanęło w szranki 20 uczestników. W zawodach II stopnia (okręgowych) wymagany był od uczniów zakres oraz poziom wiedzy, umiejętności i kompetencji wynikających z podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa.
Zawody II stopnia były dwuczęściowe:
a) część pierwsza – teoretyczna polega na rozwiązaniu 40 zadań sprawdzających wiadomości i umiejętności zdającego w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gościa w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz tematyki wiodącej,
b) część druga praktyczna – polega na sprawdzeniu umiejętności (w tym z elementami języka angielskiego) w zakresie obsługi gościa (zadanie praktyczne).
Do zawodów III stopnia (centralnego) zakwalifikowanych zostaje 30 uczniów z wszystkich 11 okręgów, z najlepszymi wynikami (największą liczbą punktów). Czy nasze uczennice zakwalifikowały się do etapu centralnego? - musimy poczekać na wyniki wszystkich uczestników.
Dziewczętom dziękujemy za udział w Olimpiadzie i życzymy dalszych sukcesów!!!
W etapie okręgowym nasza szkoła reprezentowana była przez dwie uczestniczki z klasy V TH: Wiktorię Biruk i Aleksandrę Żarnoch,
które 25.10.2023 r wygrały etap szkolny olimpiady.
W całej Polsce Olimpiada została przeprowadzona w 11 okręgach.
Nasze zawodniczki startowały w Okręgu nr 10 – w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 Białystok , w którym to okręgu stanęło w szranki 20 uczestników. W zawodach II stopnia (okręgowych) wymagany był od uczniów zakres oraz poziom wiedzy, umiejętności i kompetencji wynikających z podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa.
Zawody II stopnia były dwuczęściowe:
a) część pierwsza – teoretyczna polega na rozwiązaniu 40 zadań sprawdzających wiadomości i umiejętności zdającego w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gościa w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz tematyki wiodącej,
b) część druga praktyczna – polega na sprawdzeniu umiejętności (w tym z elementami języka angielskiego) w zakresie obsługi gościa (zadanie praktyczne).
Do zawodów III stopnia (centralnego) zakwalifikowanych zostaje 30 uczniów z wszystkich 11 okręgów, z najlepszymi wynikami (największą liczbą punktów). Czy nasze uczennice zakwalifikowały się do etapu centralnego? - musimy poczekać na wyniki wszystkich uczestników.
Dziewczętom dziękujemy za udział w Olimpiadzie i życzymy dalszych sukcesów!!!
Red. i foto: M. Oporek - Miedzińska