Uczniowie naszej szkoły Marta Dudziec i Paweł Brejnak z klasy III Cukiernik wraz z nauczycielem Panią Magdą Talarek wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez Cukiernię Sowa w Bydgoszczy. Warsztaty były nagrodą za udział w pierwszym etapie konkursu cukierniczego o tematyce „Torty piętrowe”. Marta i Paweł musieli wykonać tort piętrowy o dowolnej tematyce, wykorzystując różnorodne techniki dekoracyjne. Wykorzystali również umiejętności dobierania smaku, aby całość stanowiła idealną kompozycję cieszącą zarówno oko jak i kubki smakowe. Na warsztaty dostały się 3 pary ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski.
Uczniowie zostali mile powitani przez Pana Pawła Małeckiego, który oprowadził ich po dziale produkcyjnym Cukierni Sowa i zapoznał ze specyfiką pracy w tak dużym zakładzie. Podczas zwiedzania był również czas na skosztowanie wyrobów prosto z linii produkcyjnej.
Na warsztatach młodzi cukiernicy doskonalili swoje umiejętności związane z lepieniem figurek z masy cukrowej pod okiem Pani Jowity Woszczyńskiej - Mistrzyni Świata w dekorowaniu tortów. Uczestnicy poznali różnorodne techniki pracy z masą cukrową oraz dekoracji tortów.
Dużym zaskoczeniem dla uczniów była możliwość zobaczenia na żywo zwycięskiego tortu z Mistrzostw Świata w 2019 roku, który zrobiła Pani Jowita. Mistrzyni opowiadała, jak tworzyła poszczególne elementy tak żeby współgrały ze sobą.
Na zakończenie warsztatów uczestnicy zostali zaproszenie na salę konferencyjną, gdzie omówili swoje prace i dostali upominki od organizatorów.
Red. i fot.: M. Talarek