BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

VII Edycja Wewnątrzszkolnego Konkursu Cukierniczego

2022-05-26 15:58:49 (ost. akt: 2022-05-26 16:48:23)

Dnia 25.05.2022 r. w naszej szkole odbyła się VII edycja Konkursu Cukierniczego. Myślą przewodnią konkursu było hasło: Zakręcone Drożdżowe. Celem szkolnych zmagań było doskonalenie umiejętności cukierniczych wśród uczniów nauki zawodu cukiernik i kucharz oraz technik hotelarstwa.

Zadaniem uczestników było wykonanie dwóch jednakowych wyrobów cukierniczych z ciasta drożdżowego na słodko lub słono. W tym roku w konkursie wzięło udział 8 dwuosobowych zespołów, w skład których weszli uczniowie klas: I BKC, III BKp, II i III BCp oraz III THp. Opiekunami uczniów byli następujący nauczyciele: Małgorzata Polak, Magda Talarek, Mirosława Oporek-Miedzińska, Aneta Kalinowska, Agnieszka Dunajska oraz Michał Denesiuk.
Członkowie komisji konkursowej stanęli przed trudnym zadaniem wyłonienia zwycięzców. W skład komisji pod przewodnictwem pana wicedyrektora Dariusza Napiórkowskiego weszli w tym roku: pani Sylwia Ciskowska specjalistka ds. personalnych w firmie Safilin w Szczytnie, reprezentująca firmę pani Katarzyna Idzikowska oraz pani Iwona Michałecka szefowa kuchni z kwalifikacją cukierniczą w ZS Nr 2.

Pierwsze miejsce w VII edycji wewnątrzszkolnego konkursu cukierniczego zajęły uczennice klasy I branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz Julia Grabowska oraz Maria Kordek, które wykonały:

Grillowaną chałkę a´la kulicz z kozim twarożkiem, musem malinowym, pianką z maślanki o smaku pieczonego jabłka, owocami sezonowymi, otuloną w dymie wiśniowym.

Opiekunem zespołu był pan Michał Denesiuk.

Sponsorami konkursu byli: firma Safilin kierowana przez dyrektora zarządzającego pana Marcina Uścinowicza oraz firma Progaz-Ryszard Juszczak ze Szczytna.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów!

Red. M. Polak
Fot. A. Soliwoda