BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Światowy Dzień Żywności

2021-10-16 09:02:06 (ost. akt: 2021-10-16 09:12:07)

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października w celu pogłębiania świadomości ludzi o globalnych problemach żywnościowych i wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Ustanowiony został przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku.

W 2021 roku odbywa się pod hasłem:

„Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”.

Skupia się na uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone.

Na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia rocznie, a w Polsce 9 milionów ton. 63 procent Polaków marnuje jedzenie. Każdy posiłek to praca wielu ludzi. Wyrzucając żywność, marnujemy ich wysiłek oraz energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Konsumenci na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji na lepsze. Sposób produkcji żywności i codzienne wybory żywieniowe wpływają na nasze zdrowie i środowisko. Ważne, abyśmy żyli odpowiedzialnie i racjonalnie, dbając o naszą planetę i kolejne pokolenia.

Oto kilka pomysłów jak zacząć:




Red. A. Soliwoda, R. Kaczmarczyk, M. Talarek