Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października w celu pogłębiania świadomości ludzi o globalnych problemach żywnościowych i wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Ustanowiony został przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku.
W 2021 roku odbywa się pod hasłem:
Skupia się na uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone.
Na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia rocznie, a w Polsce 9 milionów ton. 63 procent Polaków marnuje jedzenie. Każdy posiłek to praca wielu ludzi. Wyrzucając żywność, marnujemy ich wysiłek oraz energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Konsumenci na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji na lepsze. Sposób produkcji żywności i codzienne wybory żywieniowe wpływają na nasze zdrowie i środowisko. Ważne, abyśmy żyli odpowiedzialnie i racjonalnie, dbając o naszą planetę i kolejne pokolenia.
Oto kilka pomysłów jak zacząć:
W 2021 roku odbywa się pod hasłem:
„Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”.
Skupia się na uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone.
Na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia rocznie, a w Polsce 9 milionów ton. 63 procent Polaków marnuje jedzenie. Każdy posiłek to praca wielu ludzi. Wyrzucając żywność, marnujemy ich wysiłek oraz energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Konsumenci na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji na lepsze. Sposób produkcji żywności i codzienne wybory żywieniowe wpływają na nasze zdrowie i środowisko. Ważne, abyśmy żyli odpowiedzialnie i racjonalnie, dbając o naszą planetę i kolejne pokolenia.
Oto kilka pomysłów jak zacząć:
Red. A. Soliwoda, R. Kaczmarczyk, M. Talarek