BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Światowy Dzień Żywności

2020-10-16 17:39:57 (ost. akt: 2020-10-18 02:11:41)

Światowy Dzień Żywności przypada na 16 października. Co roku na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 żywności wyprodukowanej do spożycia. Dzieje się tak z różnych, często dość banalnych powodów: przegapiona data ważności, nieprawidłowe przechowywanie produktów, zbyt duże porcje przygotowanego posiłku czy nieracjonalne zakupy. W Polsce marnowane jest 9 mln ton żywności rocznie. Najczęściej wyrzucamy chleb, wędliny, warzywa i owoce. Według badania CBOS co czwarty z nas wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich siedmiu dni. Marnotrawienie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny, ale też środowiskowy. Uratuj żywność przed zmarnowaniem. Pomyśl zanim wyrzucisz. Jest mnóstwo sposobów, aby ograniczać marnowanie żywności. Artykuły spożywcze zbędne w gospodarstwie domowym można zanieść do lodówki społecznej zlokalizowanej na ulicy Chrobrego 1. Innym sposobem ograniczającym marnotrawienie żywności jest zastosowanie jej do sporządzania potraw np. risotto czy sałatki. Więcej pomysłów chroniących żywność przed zmarnowaniem znajduje się na stronie internetowej https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/.

Bank Żywności

Nasze przepisy na risotto i sałatkę

Red. i Foto: Iwona Pierzchała