BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Światowy Dzień Muffinka

2020-03-31 05:00:37 (ost. akt: 2020-03-31 05:14:35)

Dziś przypada Światowy Dzień Muffinka. Pani Iwona Pierzchała podała nam przepis na muffinki marchewkowe. Podobno udają się zawsze i każdemu! Oczywiście można eksperymentować używając innych warzyw lub owoców a nawet różnych rodzajów mąki. Do dzieła!

Muffinki marchewkowe

Składniki:
• 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 3/4 szklanki oleju roślinnego
• 3 duże jaja lub 4 mniejsze
• 1 szklanka brązowego cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Lukier:
• 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
• 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną marchwi. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić w piekarniku i piec przez 25 minut.
Lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek moczyć w lukrze i dekorować .

Red. i foto: Pierzchała Iwona