Dzień 25 lutego był bardzo pracowity dla młodzieży z klasy II i III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczestniczyli bowiem w warsztatach kulinarnych połączonych z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw ma bazie regionalnych surowców. Warsztaty skierowane były do uczniów szkół hotelarsko- gastronomicznych uczestniczących w realizacji „Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko - mazurskim w latach 2016 - 2020- ryby”.
Dr inż. Jarosław Parol, właściciel firmy Tradycyjne Specjały Warmińskie Kaborno, prowadzący od ponad 8 lat działalność w branży hodowli, obróbki i sprzedaży ryb, skrupulatnie wprowadził młodzież w kulinarny świat ryb, poczynając od obróbki wstępnej, na cieplnej kończąc. Młodzież pracowała na świeżym, wysokiej jakości surowcu. Miała do dyspozycji ryby słodkowodne między innymi liny, jesiotry, pstrągi, węgorze, sumy i karpie. Każdy uczeń, pod czujnym okiem Pana Jarosława Parola, dokonał obróbki wstępnej ryb, a następnie przygotował tradycyjne przetwory i potrawy z ryb. Warsztaty były niezwykłą przygodą dla młodzieży z Zespołu Szkół nr 2 im Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, która wykazała się bardzo dużym zaangażowaniem w realizację otrzymanych zadań.
Red. i foto: Iwona Pierzchała