Dnia 14 lutego 2020 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbył się pierwszy etap XXV wojewódzkiego konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrza szkolnej patelni”. Do rywalizacji stanęło 3 zespoły dwuosobowych. Tematem konkursu była „Vege- zielono mi”. Królowały dania wegetariańskie. Wśród wykonanych potraw znalazły się między innymi:
• Vege- Lasagne,
• Rolady z cukinii w sosie szpinakowym,
• Dekonstrukcja gołąbka z czerwonej kapusty z kremowym kaszotto grzybowym z kaszy owsianej.
Konkurs oceniany był przez jury w składzie:
• Alina Niezgoda - dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie
• Urszula Krauze - kierownik ds. kształcenia zawodowego,
• Renata Kaczmarczyk - nauczyciel przedmiotów zawodowych,
• Marta Wiśniewska - nauczyciel przedmiotów zawodowych,
Suma punktów decydowała o zwycięstwie.
Pierwsze miejsce w konkursie zdobyła „Dekonstrukcja gołąbka z czerwone kapusty z kremowym kaszotto grzybowym z kaszy owsianej” wykonana przez Aleksandrę Sosnowską i Damiana Szablaka z klasy IV TŻiUG.

Drugie miejsce wywalczyła drużyna w składzie Milena Turska i Dominika Smolińska z klasy II TŻiUG za „Rolady z cukinii w sosie szpinakowym”.

Trzecie miejsce zajęli Maciej Rosa z klasy II TŻiUG i Dominik Piotrowicz z klasy I kucharz za „Vege- Lasagne”.

Red. i foto: Iwona Pierzchała