BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Wtorek z serami „Lazur”

2020-02-14 01:09:57 (ost. akt: 2020-02-14 03:06:32)


We wtorek 11.02 2020 r. w ZS nr 2 w Szczytnie odbył się pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw sporządzonych na bazie serów Lazur z przerostem pleśniowym, produkowanych przez Spółdzielnię Mleczarską „Lazur” w Nowych Skalmierzycach. Uczniowie naszej szkoły obserwowali pracę szefów kuchni: Roberta Mikołajczyka i Krzysztofa Herbika, na co dzień gotujących w Hotelu ,,Lazur” należącym do powyższej Spółdzielni Mleczarskiej. Kucharze w oparciu o film zapoznali młodzież z funkcjonowaniem zakładu, sposobem produkcji serów pleśniowych oraz zaprezentowali sery w trzech odsłonach:
- na tzw. ,,desce serów”,
- smażone w cieście na głębokim tłuszczu podawane z sałatami i żurawiną,
- w sosie podawanym z makaronem.
Sery Lazur występują w kilku gatunkach i rodzajach pleśni: od delikatnego srebrnego, poprzez żółty aż do zdecydowanego w smaku niebieskiego (Lazur Srebrzysty, Złocisty, Turkusowy i Błękitny oraz ser Skalmierzycki i sery topione na bazie serów pleśniowych, czyli Lazuretta Błękitna i Złocista).
Młodzież wraz z towarzyszącymi im nauczycielami chętnie degustowała wyroby, znajdując wśród nich swoich faworytów.
Dzięki takim wydarzeniom, uczniowie w ciekawy sposób poznają nowe wyroby oraz ich zastosowanie w gastronomii oraz cukiernictwie. Jest bowiem wiele ciast (np. wytrawny sernik) i deserów (np. lody z wiórkami serowymi), w przygotowaniu których wykorzystuje się właśnie takie sery.
Zainteresowanie tematem było tak duże, że wszyscy z niecierpliwością czekają na kolejne.


Red. Ewa Juszczak
Foto: Mirosława Oporek – Miedzińska