W dniu 12.03.2019 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie zrealizowano projekt „Stawiam na drób”, który w całości jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym celem projektu było objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Projekt składał się z dwóch części: prelekcji oraz części praktycznej. Podczas wykładu szef kuchni Marcin Budynek oraz dietetyk Judyta Szymkowiak wprowadzili młodzież w świat drobiu. Natomiast w części warsztatowej młodzież pod czujnym okiem szefów kuchni Pana Marcina Budynka, Angelo Colombo oraz Kamila Babkowskiego poznała nowoczesne metody obróbki drobiu, sposoby marynowania drobiu oraz nowe kompozycje smakowe i aranżacje potraw.
Red.: i foto: Iwona Pierzchała