BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie odnosi kolejny sukces!

2020-12-10 21:37:41 (ost. akt: 2020-12-10 22:00:24)

Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 8 grudnia 2020 r. Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie dołączył do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, są regiony różnych krajów, przede wszystkim z Europy Północnej. Sieć powstała w 1995 roku, w szwedzkiej Skanii. Pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. Obecnie zrzesza 139 członków. Wśród nich wymienia się restauracje i inne punkty gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, producentów surowców w rolnictwie, przetwórców żywności oraz sklepy i sprzedawców detalicznych. Wśród oferowanych produktów znajdują się miody, mleko, przetwory mleczarskie, jaja, ryby i ich przetwory, warzywa, owoce i dary lasów oraz przygotowywane na ich bazie potrawy. Podmioty należące do sieci mają prawo do używania logo Sieci (z nazwą danego regionu), które podkreśla związek podmiotów, z tym właśnie regionem. Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla produktów i potraw, uznanych za żywność lokalnego pochodzenia tj. przygotowanych na bazie surowców wysokiej jakości pochodzących od lokalnych przedsiębiorców.
Takie właśnie kryterium spełnia stołówka szkolna w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Na liście potraw i wyrobów objętych logo „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ znajdują się: żeberka pieczone z kapustą kiszoną, pierogi ruskie, ryba w zalewie octowej, kruche ciastka, ciasteczka Jędrusie, szarlotka Jędrusia. Przystąpienie do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ jest dla nas ogromnym sukcesem. Jesteśmy trzecią szkołą w województwie warmińsko- mazurskim i pierwszą w powiecie szczycieńskim obok Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Gołdapi oraz Szkoły Podstawowej nr 3 w Reszlu, które należą do Sieci.

red.: Iwona Pierzchała

Więcej informacji znajduje się pod linkiem: Nowi członkowie w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle