BIPKontakt
menu

Z wizytą w krainie ślimaka. Wycieczka dydaktyczna do Eko Farmy Snails Garden.

2019-06-20 12:00:00 (ost. akt: 2019-07-05 00:14:04)

W dniu 10.06.2019 19 uczniów naszej szkoły z klas IBR Cukiernik, I TŻIUG i II TŻIUG wraz z nauczycielami zawodu p. Mariolą Michalską, p. Moniką Gajownik i p. Michałem Denesiuk gościli na Eko Farmie Snails Garden w Krasinie zajmującej się hodowlą i przetwórstwem ślimaków jadalnych. Firma jest własnością państwa Grzegorza i Marioli Skalmowskich i należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle. W ramach wycieczki uczestnicy mieli możliwość wysłuchania prelekcji pana Grzegorza Skalmowskiego na temat hodowli ślimaka i jego wykorzystania w kuchni polskiej i regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla. Natomiast pani Mariola Skalmowska zaprezentowała kosmetyki, które produkuje wykorzystując śluz ślimaków hodowanych na farmie. Uczniowie i nauczyciele odwiedzili żywe muzeum ślimaka, w którym mieli możliwość zapoznać się z różnymi gatunkami ślimaków jadalnych w tym z największym ślimakiem świata, który jest tak duży nie mieści się na dłoni. W czasie wizyty w muzeum ślimaka zaznajomili się z technologią pozyskiwania kawioru ze ślimaków, rozmnażania oraz mogli zobaczyć jak wygląda hodowla w praktyce. Dodatkową atrakcją były wyścigi ślimaków oraz spędzenie czasu na łonie żuławskiej natury w towarzystwie sympatycznych kóz, owiec i koni zamieszkujących Eko Farmę. Podsumowaniem wizyty był posiłek w Bistro Ślimaka, które serwuje dania ze ślimaków uczestnicy wycieczki mogli spróbować hamburgerów z mięsa ślimaka, snajków (ślimaków w boczku) oraz blinów z wędzonym łososiem i perłami Afrodyty czyli kawiorem ze ślimaka.
Odwiedziny w Eko Farmie Snalis Garden pozwoliły poszerzyć wiedzę zawodową oraz poznać tradycję i dziedzictwo kulinarne kuchni polskiej i regionalnej Warmii Mazur i Powiśla i odkryć rolę jaką odgrywają w nich ślimaki.

Red. i foto.: Michał Denesiuk