W dniu 6.04.2019 odbyła się XIV edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces". Uczestników tegorocznej edycji gościła nasza szkoła. Uczestnicy rywalizowali o Puchar Marszałka w trzech kategoriach: osoby fizyczne "Ciasta, ciastka i ciasteczka.", restauracje "Potrawy z gęsi" i szkoły "Potrawy z gęsi". Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny Natalia Piórkowska i Zuzanna Rosińska z II TŻiUG z opiekunami p. Iwoną Pierzchała i p. Martą Wiśniewską oraz Magdalena Lenkiewicz i Justyna Zapadka z III TŻiUG z opiekunem p. Michałem Denesiuk. Nasze uczennice Magdalena Lenkiewicz i Justyna Zapadka z III TŻiUG, które do konkursu przygotował pan Michał Denesiuk zajęły II miejsce w kategorii szkół za danie: Gęś po mazursku (roladki z nóg nadziewane gęsimi wątróbkami) duszona w kiszonej kapuście z miodem, suszoną śliwką i kwasem chlebowym/szare kluchy - żelaziaki z okrasą z boczku i słoniny/gulasz z gęsich wątróbek i grzybów/kiełki słonecznika, listki botwinki i olej konopny. Gratulujemy.
Red.: M. Denesiuk
Foto.: M. Oporek-Miedzińska
Foto.: M. Oporek-Miedzińska