BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Black Box - III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

2019-03-21 22:16:22 (ost. akt: 2019-03-21 22:25:39)

W dniu 14.03.2019 w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się III edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Black Box. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IV TŻIUG - Wiktoria Parzych i Oskar Nowak z opiekunem panem Michałem Denesiukiem. W konkursie wzięło udział 12 szkół z całej Polski m.in. z Krakowa, Łodzi, Gdańska, Olsztyna, Elbląga, Ełku, Rzeszowa, Szczytna, Dzierzgonia, Jasieńca, Wrocławia. Uczniowie stanęli przed trudnym wyzwaniem, którym było przygotowanie dania z produktów z czarnej skrzynki, której zawartość została ujawniona uczestnikom dopiero w momencie wejścia do pracowni gastronomicznych. W tym roku uczniowie musieli się zmierzyć z wołowiną (rostbef) /kaczką, gruszką i topinamburem, mając do dyspozycji tylko podstawowe dodatki i przyprawy. Nasza drużyna wykazała się dużą pomysłowością i kreatywnością przygotowując bardzo ciekawe danie:
Wołowinę sous vide wędzona w sianie /sos pomarańczowy / pierożki z puree z topinamburu /chipsy z topinamburu /mus z gruszki /oliwa smakowa.
Dania konkursowe oceniali najlepsi eksperci kulinarni i szefowie kuchni w kraju m.in. Krzysztof Szulborski, Krzysztof Gradzewicz, dr Józef Sadkiewicz, Mira Tkacz, członkowie Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni: Tomasz Długokencki, Marta Makowska, Aga Robaczek.
Zwycięzcami konkursu zostali uczniowie z Gdańska, poza nimi na podium stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej z Rzeszowa i Wrocławia. Nasza drużyna znalazła się poza podium, ale nie odstawała poziomem od najlepszych, zdobywając wysokie noty jury. Różnice punktowe między poszczególnymi miejscami były minimalne i zadecydowały szczegóły. Konkurs był możliwością do sprawdzenia swoich umiejętności, skonfrontowania ich w nietypowych sytuacjach, uzyskania cennych wskazówek od najlepszych szefów kuchni oraz kulinarnej rywalizacji z rówieśnikami ze szkół z całego kraju. Gratulujemy Wiktorii i Oskarowi, dziękujemy za zaangażowanie i reprezentowanie szkoły na najwyższym kulinarnym poziomie.

Red. i foto: Michał Denesiuk