BIPDeklaracja dostępnościKontakt
menu

Szkolny etap konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrza szkolnej patelni”

2019-02-23 03:17:49 (ost. akt: 2019-02-23 03:29:10)

Dnia 21 lutego 2019 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbył się pierwszy etap XXIV wojewódzkiego konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrza szkolnej patelni”. Do rywalizacji stanęło 6 zespołów dwuosobowych. Tematem konkursu była „Piąta ćwiartka na talerzu-przez żołądek do serca”. Królowały dania z dodatkiem podrobów. Wśród wykonanych potraw znalazły się między innymi:
• Wątróbka z piekarnika podawana z cebulą, jabłkiem i żurawiną,
• Wątróbka na pureè pietruszkowo- ziemniaczanym, musem brokułowym, karmelizowanym jabłkiem i sosem żurawinowym,
• Gulasz z serc wraz z pieczarkami podawany z surówką z kiszonej kapusty,
• Gulasz z serc,
• Wątróbka smażona z kurkami i cebulą z burakiem karmelizowanym i kulkami ryżowymi,
• Wątróbka z jabłkiem.

Konkurs oceniany był przez Jury w składzie:
Michał Soliwoda- szef kuchni z Hotelu Natura Mazur Resort & Conference Warchały
• Bożena Kaczmarczyk- szef kuchni z Zajazdu Tusinek w Rozogach,
• Urszula Krauze- kierownik ds. kształcenia zawodowego,
• Renata Kaczmarczyk- nauczyciel przedmiotów zawodowych
.

Suma punktów decydowała o zwycięstwie.
I miejsce w konkursie zdobyła „Wątróbka smażona z kurkami i cebulą z burakiem karmelizowanym i kulkami ryżowymi” wykonana przez Darię Bączek i Dianę Knizia z klasy III kucharz.
II miejsce wywalczyła drużyna w składzie Karolina Korzeniecka i Kinga Ciszkowska z klasy III kucharz za „Wątróbkę na pureè pietruszkowo- ziemniaczanym, musem brokułowym, karmelizowanym jabłkiem i sosem żurawinowym".
III miejsce zajęły Izabela Radkowska i Julita Kozłowska z klasy II kucharz za „Wątróbkę z piekarnika podawaną z cebulą, jabłkiem i żurawiną”.


Red. i foto.: Iwona Pierzchała